Viscera Instytut / Zespół / Sara Motyka

Sara Motyka

dietetyczka kliniczna

Jestem absolwentką Dietetyki klinicznej ukończonej na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Obecnie kontynuuję dalszą ścieżkę kształcenia realizując doktorat w Szkole Doktorskiej Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu UJ CM. Od kilku lat pracuję na stanowisku dietetyka w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, co daje mi możliwość współpracy z pacjentami z szerokim spektrum chorób i zaburzeń. Doświadczenie zawodowe zdobywałam m.in. w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim im. Świętej Jadwigi Królowej oraz w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Fryderyka Chopina w Rzeszowie.

W celu doskonalenia swojej wiedzy odbywam liczne staże naukowe, zarówno krajowe, jak i zagraniczne, uczestniczę w konferencjach naukowych oraz w kursach doszkalających z zakresu żywienia, dzięki czemu stale podnoszę swoje kwalifikacje zawodowe. W tak dynamicznie rozwijającej się dziedzinie aktualna wiedza żywieniowa stanowi podstawę do kompleksowego i skutecznego podejścia do dietoterapii pacjenta zmagającego się z różnymi problemami zdrowotnymi. Jestem autorką kilkunastu publikacji naukowych w czasopismach o zasięgu krajowym i międzynarodowym.

Pasja do dietetyki i zdrowego odżywiania towarzyszyła mi od najmłodszych lat, odkąd pamiętam większość swojego czasu spędzałam w kuchni testując różne przepisy dla moich bliskich, nie znając jeszcze wtedy znaczenia zdrowego odżywiania i jego wpływu na stan zdrowia i samopoczucie. Byłam tym dzieckiem, które nie wyobrażało sobie dnia bez codziennej dawki warzyw i owoców. Z czasem w miarę rozwoju osobistego i intelektualnego zauważyłam ścisłą korelację pomiędzy stanem zdrowia, a sposobem odżywiania i prowadzonym trybem życia. Tak zaczęła się moja miłość do dietetyki, która stale ewoluuje i pozwala mi na ciągły rozwój w tym obszarze nauki.

Moja praca zawodowa związana jest z obszarem chorób żywieniowo-zależnych, fascynują mnie szczególnie choroby przewodu pokarmowego oraz żywienie w zaburzeniach jelitowych, ponieważ jelita to drugi mózg człowieka, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

W swojej praktyce cenię sobie indywidualne podejście do pacjenta oraz dopasowanie dietoterapii do konkretnej jednostki chorobowej. W pracy z pacjentem bardzo ważny jest dla mnie aspekt psychologiczny, dlatego też pracuję w multidyscyplinarnym zespole wykwalifikowanych specjalistów, co umożliwia objęcie pacjenta opieką holistyczną. We współpracy z pacjentem skupiam się na przyczynach zaburzeń, ponieważ rozwiązanie ich u podstaw warunkuje odniesienie długotrwałych efektów zdrowotnych.

Prywatnie jestem miłośniczką aktywności fizycznej i spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Uwielbiam tańczyć, biegać, grać w tenisa ziemnego i jeździć konno.

Moja praca zawodowa związana jest z obszarem chorób żywieniowo-zależnych, fascynują mnie szczególnie choroby przewodu pokarmowego oraz żywienie w zaburzeniach jelitowych, ponieważ jelita to drugi mózg człowieka, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

W swojej praktyce cenię sobie indywidualne podejście do pacjenta oraz dopasowanie dietoterapii do konkretnej jednostki chorobowej. W pracy z pacjentem bardzo ważny jest dla mnie aspekt psychologiczny, dlatego też pracuję w multidyscyplinarnym zespole wykwalifikowanych specjalistów, co umożliwia objęcie pacjenta opieką holistyczną. We współpracy z pacjentem skupiam się na przyczynach zaburzeń, ponieważ rozwiązanie ich u podstaw warunkuje odniesienie długotrwałych efektów zdrowotnych.

Prywatnie jestem miłośniczką aktywności fizycznej i spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Uwielbiam tańczyć, biegać, grać w tenisa ziemnego i jeździć konno.

Jak umówić się na wizytę?

Aby umówić się na konsultację dietetyczną, wystarczy że do nas napiszesz lub zadzwonisz:

Zobacz opinie moich pacjentów